درباره شبکه تخصصی-مدنی گذار

هدف شبکه تخصصی مدنی گذار بررسی علمی-عملی راهکارهای گذار برای توانمندسازی جنبش زن، زندگی آزادی است

JR, Nika Shakarami an interactive installation at Four Freedoms Park for For Freedom's "Eyes on Iran." Photo courtesy of JR.

گذار شبکه‌ای تخصصی - مدنی است مستقل و بدون گرایش حزبی که با همراهی داوطلبانه بیش از یک صد دانشگاهی، کارآفرین، وکیل، چهره فرهنگی و فعال حقوق مدنی ایرانی پدید آمده. این افراد با گرایش‌های سیاسی و باورهای اجتماعی گوناگون، از داخل ایران و سراسر جهان، گرد هم آمده‌اند که تا بدون نسخه پیچی به بررسی راهکارهای مشترک علمی-عملی برای گذار از نظام سیاسی کنونی به یک نظام مردم سالار و فراگیر بپردازند. بعنوان یک شبکه تخصصی-مدنی و بخش کوچکی از جنبش زن-زندگی-آزادی هدف ما حمایت تخصصی از بخشهای مختلف این جنبش بدون جهت گیری مشخص سیاسی است و با همه گروه هایی که پایبند به چنین گذار فراگیر و مردم سالاری هستند حاضر به گفتگو هستیم. 

 یکی از تمرکزهای اصلی این شبکه برجسته کردن صدای کنشگران و متخصصین داخل ایران است که در فرآیندهای کنونی گذار به مردم سالاری، مخصوصا در خارج از ایران، کمتر به گوش می رسد.

کار این شبکه با طرح یک همه پرسی تخصصی و سازماندهی کارگاه‌های تخصصی -مدنی برای بررسی سوالهای اساسی گذار به مردم سالاری در ایران در ۶ ماه گذشته و پس از آغاز جنبش زن، زندگی، آزادی شروع شد. بخش دیگری از فعالیتهای این شبکه همکاری با برنامه مطالعات ایرانی دانشگاه استنفورد و گروه کارآفرینان ایراندوست (KAI) برای برگزاری نشستی دو روزه با نام گفتمانهای گذار بسوی مردمسالاری بوده است که در تاریخ ۲۵ و ۲۶ مارس ۲۰۲۳ در دانشگاه استنفورد برگزار می شود. در این کنفرانس بیش از ۱۲۰ استاد دانشگاه، کارآفرین، چهره فرهنگی، و فعال سیاسی و اجتماعی با عقاید مختلف گرد هم می‌آیند که بکوشند بستری بسازند که بشود روی آن برای رسیدن به آن مسیر تغییر و آن تصویر آینده که گفتیم گام برداشت. امیدمان این است که حاصل این نشست سنگ‌بنای راهکارهای فراگیر و متنوع علمی‌عملی برای رسیدن به ایرانی دموکراتیک و سکولار باشد. 

شبکه گذار با شورای همبستگی گذار یا نهادهایی دیگر با واژه گذار در نامشان ارتباط ساختاری ندارد و شبکه‌ای مستقل و غیر حزبی می‌باشد.

اهداف ما

یک گذار دموکراتیک موفق بدون کنش جمعی هماهنگ که بخش‌های مختلف جامعه ایران با گرایش‌های مختلف در آن شرکت داشته باشند،‌ ممکن نیست. 

ما معتقدیم حکومت باید از مردم و برای مردم باشد. اگر قرار است به یک دموکراسی سکولار و برآمده از جنبش زن زندگی آزادی برسیم، باید بتوانیم تصویری از آینده‌ مشترک‌مان خلق کنیم، و همچنین فرایندی سنجیده برای گذار به آن آینده. چنین تصویر و چنین مسیری می‌توانداکثریت جامعه ایران را به حرکت در بیاورد تا در قالب کنشی هماهنگ رویای یک ایران آزاد و دموکراتیک را محقق کنند.

ارزش‌های ما

 تشکل ما متعهد است که در فعالیت‌هایش فراگیر، محترمانه، شفاف، عملگرا و مبتنی بر شواهد باشد.

همکاری با ما

شبکه گذار از همراهی و همکاری هر شخص و نهادی که سه شرط زیر را داشته باشد استقبال می‌کند:

یک) خواهان گذار از جمهوری اسلامی به یک نظام دموکراتیک سکولار باشد

دو) ارتباطی با حکومت جمهوری اسلامی نداشته باشد و حضورش در فعالیت‌های گذار در راستای منافع دولت‌های خارجی نباشد

سه) از همکاری با هرکس که دو شرط بالا را داشته باشد، با هر گرایش سیاسی که باشد، استقبال کند

گذار یک تشکل سیاسی،‌ یا حتی یک سازمان معمول نیست. داوطلبان بر اساس علایق خود در فعالیت‌های مربوط شبکه گذار همراهی می‌کنند بدون اینکه به سایر فعالیت‌های اعضای گروه تعلقی داشته‌ باشند.

فعالیت‌های ما

 ما می‌خواهیم بستری بسازیم برای:

  •  گفتگوی تخصصی و نظام‌مند در فضای مجازی و عالم واقع، میان متخصصان و کارشناسان مختلف، درباره مسائل اساسی یک گذار سنجیده، اخلاقی و پایدار
  •  هم‌آفرینی مجموعه‌ای از اصول فراگیر و مبتنی بر واقعیات که چراغ راه بازیگران سیاسی برای گذار باشد
  •  پالایش و پیرایش و به کارگیری اصول گذار با یاری بازیگران سیاسی، چهره‌های برجسته و نهایتا شهروندان دغدغه‌مند ایرانی
    اما چطور قرار است به این اهداف برسیم؟
    1. دعوت از متخصصان برای شناسایی مسائل و پرسش‌های اساسی که تصویر آینده و راه‌های گذار دموکراتیک را شکل می‌دهد
    2. نظرسنجی برای شناسایی مسیرهای بالقوه گذار که بتوان اصول مشترک تغییر را بر آنها بنا کرد
    3. برگزاری یک نشست که در آن به یاری نظر متخصصان مسائل ایران و تجربه‌ گذارهای دموکراتیک در دیگر کشورها محتویات بالقوه منشور گذار تبیین شود
    4. فعال‌سازی پلتفرم آنلاین گذار دات او آر جی، جایی که مردم و متخصصان می‌توانند طرح‌ها و کنش‌های مرتبط با گذار را به بحث بگذارند و ارزیابی کنند.
    5. همراه کردن فعالان سیاسی مخالف رژیم جمهوری اسلامی با هر گرایشی در راستای اهداف بالا، برای هم‌گرایی هرچه بیشتر در ایده‌ها و برنامه‌هایی که در راستای ترسیم مسیرهای گذار دموکراتیک طرح می‌شوند

منابع مالی ما

دارایی اصلی این شبکه، زمان اهدایی داوطلبان است. علاوه بر آن به کمک‌های مالی افراد و گروه‌های ایرانی که به اهداف شبکه گذار باور دارند، متکی هستیم. شبکه گذار از افراد٬‌ نهادها یا دولت‌های غیر ایرانی کمک مالی دریافت نمی‌کند.

 

همراهان ما

همراهان ما در زمینه‌های مختلف به فعالیت‌های شبکه کمک می‌کنند. نام آنهایی که در ایران نیستند و نمی‌خواهند بدون نام باشند در زیر آمده است. تعداد زیادی از همراهان ما بیشتر در کنفرانس فعال بوده‌اند که نام ایشان در صفحه کنفرانس آورده شده است.

 

کمال آذری

محقق و نویسنده

فی ارجمندی

مدیرعامل و بنیانگذار شرکت میمیک

فرج اعلایی

بنیانگذار و مدیر سرمایه‌گذاری کندو

سیاوش الموتی

رییس هیات مدیره،‌میمیک

فرهاد بهره‌مند

مهندس برنامه‌نویس

فاطمه حقیقت‌جو

مدیر موسسه خشونت پرهیزی برای دمکراسی

سعید دهقان

وکیل حقوق بشر

هژیر رحمانداد

دانشیار مدیریت، دانشگاه ام‌آی‌تی

میترا سعیدی

هماهنگ کننده برنامه

مریم سعیدی

استادیار اقتصاد، دانشگاه کارنگی ملون

علی شوریده

دانشیار اقتصاد، دانشگاه کارنگی ملون

مریم فربودی

استادیار امور مالی،‌دانشگاه ام‌آی‌تی

احمد کیارستمی

کارآفرین

علی مستشاری

مدیر عامل شرکت لایفنوم و محقق سیستمهای پیچیده

علی‌اکبر موسوی

متخصص تکنولوژی برای صلح، فعال حقوق بشر

سهند میرزاحسین

مدیر،شرکت گیلیاد

مهدی یحیی‌نژاد

فعال اینترنت آزاد و بنیانگذار بالاترین و توشه